Ausztria a lakosság – vagyoni helyzetét tekintve – Európa egyik leginkább megosztott társadalma. Az osztrák nemzeti bank legfrissebb tanulmánya állítja ezt. Ezek szerint: az ottani lakosság 1 százalékának birtokában van az ország nettó vagyonának 22,6 százaléka. Öt százalék birtokolja a teljes vagyon 43,1 százalékát. A lakosság 10 százalékának kezében van a vagyon 56.4 százaléka, míg 20 százaléké a jószágok 72,8 százaléka.

Másképpen fogalmazva: az osztrák lakosság mintegy felére az összes osztrák vagyon 3,8 százaléka esik, vagyis – a lakosság felének – szinte semmije sincs. Ezzel Ausztria a legszélsőségesebb vagyon elosztással rendelkező országok egyike Európában.

Ugyanez Magyarországon: A felső egy százalék teljes vagyonból való részesedése 25 százalék, (Ausztria 22,6 százalék) míg a felső 10 százalék 56,4 százalék vagyis tized százalékra az osztrák aránynak megfelelő. Ha alsó és felső 50 százalékra bontjuk fel a magyar társadalmat, a két rétegnek a teljes vagyonból való részesedése az alábbi: 9 százalékát birtokolta a vagyon 3,6 százalékát, a felső 50 százalék pedig a vagyon 91 százalékát. (Ausztriában ez 96,4 százalék)

El lehet tehát mondani, hogy van a lakosság vagyoni helyzetét mutató statisztikának olyan szegmense, amelyben Magyarország versenyezhet Ausztriával. Hazánkban majdnem olyan igazságtalanul sikerült a jószágokat újra elosztani 30 év alatt, mint amilyen igazságtalanul az osztrákok felosztották az ország vagyonát – mondjuk – az elmúlt 150 év alatt. Gratulálunk. Magyarország jobban teljesít.

Zsebesi Zsolt

A magyar kapitalizmus diszkrét bája” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s