Mario Balotelli olasz labdarúgó

Az olasz első osztályban szereplő Hellas Verona labdarúgó egyesülete 2030 nyaráig eltiltotta a pályája látogatásától a csapat B-közepének egyik vezérszurkolóját, aki egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy a korábbi olasz válogatott játékos, az afrikai származású Mario Balotelli hivatalosan ugyan lehet olasz állampolgár, de soha nem lesz igazi olasz.

Balotelli, aki jelenleg a Bresca játékosa a Hellas Verona elleni mérkőzésen a közönség közé rúgta a labdát és le akart vonulni a pályáról a személye ellen irányuló rasszista megnyilvánulások miatt. Végül játékostársai és a veronai játékosok biztatására a pályán maradt. Az olasz labdarúgó szövetség a Hellas Verona hazai szurkolói szektorát a történtek nyomán egy bajnoki mérkőzésre bezáratta.

Balotelli 1990. augusztus 12-én Palermóban született két ghánai bevándorló, Thomas és Rose Barwuah gyermekeként. Hároméves korában örökbe fogadta őt a Balotelli család, és a Brescia tartományban lévő Concesióba költözött. Balotelli csak 2008. augusztus 13-án lett olasz állampolgár, ugyanis az 1992-es 91-es törvény értelmében meg kellett várnia, hogy betöltse a 18. életévét és csak utána folyamodhatott olasz állampolgárságért. (Wikipédia)

Olaszországban, ahol jó ideig szemet hunytak az ilyen és ehhez hasonló esetek fölött, most megmozdulni látszik valami. Vajon mikor jön el az ideje, hogy a rasszista megnyilvánulásokat a magyar pályákról is kizárják és a jelszavak hangoztatásán túl a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is határozottabban fellép a rasszizmus ellen. Azzal például, hogy kitiltja a pályákról – mindjárt az első helyen – a folyamatos cigányozást, amiből szinte minden egyesület szurkolói egyformán kiveszik a részüket, ezidáig minden szankció és büntetés nélkül.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s