Átadták a székesfőváros új szentélyét. Az avató ünnepélyen ott volt maga a szent is. A mi kis elmeháborodott minidiktátorunk. Öntömjénező reklámfilmben a Karmelita Kolostorból rúgta a labdát egyenesen a Puskás Ferencről elnevezett stadionba, amely ugyan Puskás nevét viseli, de valójában Orbán Viktor arénának kellene hívni, mivel a méltóságos miniszterelnök úr kegyéből épült és leginkább neki.

Persze a focit imádó magyaroknak is, akik még mindig nagyon sokan vannak. Magyarországon tömegek értik a játékot. Mit érti: milliók szakértői a focinak, de egyetlen ember sincs e hazában, aki nemzetközileg jegyzett színvonalon játszani is tudná azt. Mégis a focinak építettünk szentélyt, ami – egyébként reménytelen – fohász is egyben az istenekhez egy jobb magyar labdarúgásért.

A magyarok egy jelentős része – nem mindenki – nagy örömmel és – ki tudja – talán köszönettel is vették birtokba a létesítményt, amely horribilis pénzbe, több mint 200 milliárd forintba került nekik. Haszna a nullával egyenlő. Pontosabban: folyamatos veszteséget fog termelni, fenntartása egy vagyon lesz. Színvonalas magyar focit, jó magyar válogatottat soha nem fogunk látni benne, a magyar futball ettől (sem) fog hamvaiból feltámadni. Ehhez a szent akarata kevés.

Nem azért nem lesz a magyar foci a régi hagyományokat időzően sikeres, mert még mindig nem volna elég stadion Mária (köz)munka lapú országában, hanem azért, mert a foci, mint az autóversenyzés, vagy a kosárlabda, a krikett, a rögbi, a tenisz üzleti tevékenység, ami nem csak nagy pénzt hoz(hat), de sok pénzbe kerül.

Jól csak olyan országok művelik a labdarúgást, ahol a hagyomány mellett komoly gazdasági erő, piaci vagyis magán és nem állami tőke áll a játék mögött. A világ legerősebb bajnokságai – amelyek kivétel nélkül Európában üzemelnek -, az alábbiak: angol, német, francia, spanyol, olasz. Ennek az öt európai országnak a legnagyobb a GDP-je a kontinensen. És ez el is dönt mindent.

Egy szó mint száz: az ünnepet elrontandó állítom: kidobtunk 200 milliárdot az ablakon. A Puskás Arénára költött közpénz soha a bánatos életben nem fog a köz számára megtérülni. Néhány magyar embert ez persze egyáltalán nem érdekel, mert számukra a befektetés már régen megtérült. A stadion építésén Orbán Viktor csókosai már eddig hülyére keresték magukat. Néhányuk számára a százmilliós fenntartási költség is nyugdíjas állást és biztos megélhetést fog jelenteni.

A stadionok gazdasági haszontalansága akkor is igaz, ha egyébként a veszteségek mérséklése érdekében egyéb célra is használni fogják őket. Ezeken a rendezvényeken ugyanis szintén nem a köz fog keresni, hanem a rendezvényeket szervező magánvállalkozások. Sokszor fogjuk még a szentélyben – „az isten áld meg a magyart” mellett – a „kurva gyenge” nevű legújabb magyar himnuszt is hallani, a „buzi MLSZ” szlogennel megfűszerezve.

Orbán Viktor folyamatosan mindenükből kiforgatja a magyarokat. Elveszi a pénzüket, a szabadságukat, a demokráciájukat, az önkormányzatiságukat, az iskoláikat, a kórházaikat, a sajtójukat, a színházaikat, a független bíróságaikat. Úgy általában az emberi- és erkölcsi tartásuk. Add helyette stadionokat az ezzel megelégedni látszó együgyűeknek.

A foci mellett – egy másik látványsportként – uniós wrestlinget is kapnak a tömegek. Ebben, mind tehetetlen bábukat, dobálja, vágja a földhöz és tapossa az agyagba Orbán Viktor az európai nagyhatalmak kíméletért esedező vezetőit. A látványosságot a köztévé által kivetített virtuális ring körül csápoló gyenge elméjű magyarok igazi ketrecharcnak, sőt honvédő háborúnak vélik és hülyére idegeskedik magukat a kedves vezetőért és saját sorsukért.

A Puskás Ferenc stadionnak köze nincs a magyar labdarúgás felvirágoztatásához. Úgy általában a sporthoz sincs egy csepp sem. Tisztán politikai és marketing manőver, ócska, ámde drága szemfényvesztés. A magyarok jólétéhez és sikerességéhez mákszemnyivel sem fog hozzájárulni. A szentély egyetlen célja Orbán Viktor nagyságának hirdetése, a tömegek elkápráztatása és félrevezetése. A sportsikerek és az ezekben rejlő népszerűség kiaknázása a hatalom megőrzéséhez és korlátlanná dagasztásához.

A Puskás Aréna csalás. Nem nekünk, nem értünk és nem a mi hasznukra épült. Olyan, mint egy fehér ruhába szűznek öltöztetett repedt sarkú prostituált. Mint a magát illiberális demokratának, vagyis diktátornak deklaráló magyar kormányfő, aki egy keresztény családapát és egy nagy formátumú államfőt megjátszó, hazug, undorító és gátlástalanul hatalom ittas politikai pedofil. És még csak nem is szép. Ellentétben a Puskás Ferenc stadionnal.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s