Kubatov Gábor elnök Úrnak – Ferencvárosi Tornaklub

Tisztelt Elnök Úr!

Kubatov Gábor

Felhívnám szíves figyelmét, hogy ebben a Magyarország nevű országban körülbelül 4 millió ember ért úgy a focihoz, mint Ön. Ennek ellenére vagy pont ezért, nem vagyunk képesek kiállítani 11 egy olyan magyar embert, aki játszani is tudja ezt a játékot. Ebből a Fradi sem kivétel. Mi nem lenéztük a Suduvát, hanem láttuk, és mivel nem vagyunk vakok, nem szállt a szemünkre a zöld-fehér köd sem, azt konstatáltuk, hogy a Suduva egy rendkívül gyenge erőkből álló, az európai mezőny 4. osztályához tartozó jelentéktelen csapat.

Ha – ahogyan az Ön az index.hu szerint mondani volt kedves – a Fradi stábja nem akart abba a hibába esni mint a (nagy) Maccabi Tel-Aviv, ezért nem vette félvállról a litván csapatot, akkor miért nem verték meg rendesen, ahogy illik? Feltételezzük, hogy a Suduva sem vette félvállról a Ferencvárost. Viszont akkor, hogy a bánatos francban tudtak ennyire színvonaltalan, primitíven gyenge, egészen elkeserítő játékot bemutatni mindketten?

Ön azt mondja, hogy a statisztika a Fradi fölényét mutatta, de a csapata nem kimutatásokat akar nyerni. Ok. Akkor miért azt nyerte meg és nem a meccset?

A Fradi – Ön szerint – hét nemzetközi meccséből egyszer veszített, míg 2014 és 2019 között 16 meccsen hétszer. Azt már nem tetszett részletezni, hogy azon az egy vesztes meccsen volt csak a Fradinak európai szinten mérhető ellenfele, és mindjárt 4 kapott azon a vesztes meccsen 0 rúgott góllal szemben, és mindezt a Grupama Arénában. A többi meccset tulajdonképpen le se kellett volna játszani.

Én megértem, hogy a Fradi – Ön szerint – célfutballt játszik. Azaz, nem érdekli, milyen játékkal, de tovább akar jutni. Akkor – kérdem én – miért nem célfutballozott a horvát bajnok ellen? Miért egy teljesen nímand csapattal szemben leszünk célfutballisták? Nyilván a továbbjutással járó milliárd elég doppingszer lehet a játékosoknak és a vezetőknek is, de emlékeztetném vezérigazgató Urat, Hofi Géza örökbecsűjére:

  • Tud úszni?
  • Nem.
  • És, ha megfizetem?

Kedves Kubatov Gábor, sokan nem osztjuk az Ön véleményét arról, hogy ha ősszel csoportkörös meccseket fog játszani a Fradi a Grupama Arénában, senkit nem fog érdekelni, hogy brillíroztunk-e a rájátszásban vagy nem.

Sokan, akik szeretik a labdarúgást, mint játékot, függetlenül attól, hogy meddig jut a Fradi és mennyi pénz üti a markát a „célfociért”, sírva nézik a csapat játékát úgy általában, ugyanis az annyira gyenge még most is, pedig sokat javult. Ennek jó bizonyítéka volt az a „célfoci”, amivel a 0:0-lát sikerült „kiharcolni” Litvániában.

Azt is elhisszük Önnek, hogy 15 éve nem látott siker előtt áll a csapat. Csakhogy ebből a 15 évből már 8 éve Ön a Ferencváros labdarúgó csapatát működtető FTC Zrt. elnöke, vagyis azért erre a „célfocival” elért Európa Ligabeli esély kiharcolása előtt azét volt egy bő 7 szűk esztendő, ha jól értem, amit mondani volt szíves. Másképpen fogalmazva: én – az Ön helyében – nem lennék olyan büszke arra, amit a Fradi élén el tetszett érni.

És akkor még csak annyit: a Ferencvárosi Tornaklub labdarúgó szakosztályának milliárdokba kerülő tevékenységéről vajon milyen bizonyítványt állít ki, hogy azt a bizonyos „célfocit” egy olyan csapat játszotta, amelynek a kezdő összeállítása:

Dibusz – Lovrencsics G., Blazic, Dvali, Heister – Nguen Sigér, Skvarka Haratin, Zubkov – Boli volt, vagyis alig három magyar játékos futott ki a pályára. Az arányt a cserék azért javították, mert végül másik három magyar játékos is szóhoz jutott. Nem vitatom, hogy ez máshol is így van Európában, csak azt kérdezem tisztelettel, hogy akkor mire mennek a fociakadémiáknak folyó milliárdok, amelyeket a magyar állampolgárok zsebéből tetszenek kivenni?

Az ellenfélről pedig sokat elmond, hogy az hazai pályán négy alkalommal rúgott kapura, abból egyszer el is találta azt. És ez nem annyira a Fradi acélos védelmének, mint a saját igen gyengécske támadó játékának volt az eredménye.

Egy szó mint száz, kedves Kubatov Gábor Úr, nem vagyunk oda attól, hogy a Fradi Litvániában „célfocit” játszott csupa idegenlégióssal és ez a játék is csak egy ócska 0-0-ra volt elég egy jelentéktelen ellenféllel szemben.

Mi focit szeretnénk látni a pénzünkért, mert a mi pénzünket tetszenek költeni nap mint nap, és nem elsősorban a jegybevételre gondolok, hanem azokra a közpénz milliárdokra, ami akkor is a fociba dől, ha Önök ki sem futnak a pályára és mondjuk 15 évig nem sikerül csak „célfocival” egy 0-0-lát kiharcolni valami harmatgyenge litván csapat ellen.

Zsebesi Zsolt

*A cikk egy korábbi változatában Orosz Pál szájába adtam az itt elhangzottakat Kubatov Gábor szája helyett. Ezért elnézést kérek az olvasóktól, továbbá Orosz Páltól és Kubatov Gábortól is.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s