Lesz mit nyelniük a soros G7-ek találkozó részvevőinek a franciaországi Biarritzben. És erről nem csak Donald Trump gondoskodik. A francia és azon belül is a baszk konyha különlegességei kerülnek az asztalra, mindjárt a világ legégetőbb problémái mellé, amelyeket az egyik távolról, az óceán túloldaláról érkező vendég, az amerikai elnök készített elő és szolgál majd fel.

Nem valószínű, hogy a baszk omlett és a különlegesen elkészített óriás tintahal akad majd meg a résztvevők torkán, és a francia borok is egészen biztosan passzolni fognak a fogásokhoz, teljesen rendben lesznek, még mielőtt Trump büntető vámokkal sújtja őket. A fő témának mindenek előtt az amerikai-kínai kereskedelmi háború ígérkezik, mert az immár erősen megfekszi az egész világ gyomrát.

Donald Trump stílusosan, mintegy felütésként twitteren köszönt be a házigazda francia elnöknek. Úgy, hogy nem sikerült eltalálnia annak sem a vezeték, sem a keresztnevét. Az amerikai elnök szerint Emannuel Macron neve valójában Emanuel Macrone. Az már csak hab a tortán, hogy az üzenetét egy Macron-hasonmásnak címezte. A hibát elég gyorsan korrigálta a Fehér Ház, javítottak a néven és a címzésen is. Bár ilyen gyorsan lehetne rendbe tenni mindazt, amit a nagy tekintélyű ingatlanügynök, amerikai elnöknek kiadva magát, eddig összezavart a világban!

Mivel Trump nem annyira szereti a multinacionális találkozókat, ezért az egyik kétoldalú ebéd és vacsora a másokat fogja követni. Mindenki szinte mindenkivel leül majd egy asztalhoz, édes kettesben, hogy elfogyassza a francia konyha soros remekeit és kibeszélje a maradék 5 ország ott jelen nem lévő vezetőit. Várni senki semmit nem vár az összeröffenéstől, mindenki szeretné nagyobb botrány és újabb amerikai büntetővámok bejelentése nélkül megúszni az egészet.

Akár el is lehetne keseredni, hogy a világ 7 legnagyobb gazdasági és katonai erővel rendelkező országa, mondjuk úgy a nyugati demokrácia élcsapata, ilyen rozoga állapotban van, és nem kizárólag Donald Trump feltűnése és munkássága nyomán. Felszakad az emberből a sóhaj, hogy a világ mennyivel biztonságosabb, stabilabb lenne, ha Trump megmarad az eredeti mesterségénél és nem tornássza fel magát az elnöki fotelig. Viszont az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy a G7-ek soros találkozói sokkal unalmasabbak lennének Trump nélkül.

A világ Donald Trump megjelenésének is köszönhetően ismerkedik a félkegyelmű politikai vezetők kezelésének, túlélésének lehetséges módozataival. Hogyan lehet megtalálni a szórakoztató oldalát egy olyan világhelyzetnek, amelyben minden omlik össze és egyre kevesebb a józanul, racionálisan gondolkodó államférfi a nemzetközi politika színpadán. Ráadásul nekik is jó pofát kell vágniuk a többiek idiotizmusához, ha fenn akarják tartani legalább a párbeszédet.

Mindenesetre nagy valószínűséggel az idei G7 újabb lökést fog adni azoknak a civil mozgalmaknak, amelyek lassan, de biztosan szerveződnek a világ négy sarkán és egyre jobban érzik, hogy a saját kezükbe kell venni a világ dolgai közül a legfontosabbak intézését, mert a helyzet olyan komoly, hogy annak menedzselését immár nem lehet a politikusokra bízni, főleg azokra nem, akik most éppen a franciaországi Biarritzben etetik egymást.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s