Kis híján háromszor annyi képviselőhelyet szerzett a brit munkáspárt, mint a kormányzó konzervatívok a május 2-i önkormányzati választáson Nagy-Britanniában. Országos szinten Rishi Sunak pártja 228 képviselői helyet veszített el, míg a Labour 151 újat szerzett.

Ezzel a Toryk összesen 683 mandátumot, míg a munkáspárt 1814 mandátumot tudhat magáénak. A liberálisok és a zöldek is több helyet szereztek az önkormányzatokban, mint az előző választáson, vagyis kizárólag a konzervatívok veszítettek a befolyásukból.

A letaglózó választási kudarc nagy konzervatív bukást jelez előre az egy éven belül esedékes parlamenti választásokon is, ahol minden bizonnyal visszaveszi a hatalmat a munkáspárt Sunakéktól. A nagyon rossz szereplésben nem csak a Sunak-kormány gyöngesége tükröződik, de a választók most nyújtják be a számlát a konzervatívok nagy kudarccal végződött Brexit-jéről is.

A konzervatívok idén 14. éve kormányozzák Nagy-Britanniát. Sunak 2022-től tölti be a miniszterelnöki posztot. A párton belüli ellenzéke egyre nagyobb nyomást gyakorol rá. Senki nem készül azonban bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatni a kormányát, de elvárják, hogy legalább alakítsa azt át.

Maga a kormányfő úgy nyilatkozott, hogy még idén az év második felében az urnákhoz szólítják a briteket, ami egyben a búcsú aktusa is lesz a konzervatív kormányzásnak. x

Zsebesi Zsolt

Hozzászólás