Kurz és Orbán, amikor még szaladt a szekér

Az osztrák Gazdasági- és Korrupciós Ügyészség (WKStA) csütörtökön Sebastian Kurz korábbi kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését kérte, hogy kihallgathassák az ellene indult eljárásban, amelyben hűtlen kezeléssel, megvesztegetéssel és hamis tanúzással gyanúsítják.

A kérelemet, amelyet az osztrák parlamentnek címeztek, Kurz pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP), amelynek Kurz elnök a parlamenti frakciójának vezetője maradt lemondása után is, „örömmel vette, és jelezte: támogatni fogja a mentelmi jog felfüggesztésének elfogadását, mert ezzel a volt kormányfő lehetőséget kap, hogy tisztázza magát a vádak alól”.

A mentelmi jog felfüggesztéséhez az Osztrák Néppártnak, Kurz pártjának vagy a párt koalíciós partnerének, a zöldek egyetértésére is szükség van, mert valamelyikük nélkül annak nem lenne többsége a parlamentben.

Kurz kezdettől fogva határozottan cáfolja az ellene megfogalmazott vádakat, amelyekre az ügyészség szerint bizonyítékok vannak a birtokukban. Az ügyészség kedden őrizetbe vette az érintett közvélemény-kutató cég vezetőjét, aki számára a megvesztegetési pénzeket az osztrák pénzügyminisztériumból átutalták.

A megvesztegetés és a hűtlen kezelés lényege, hogy még első kormányfővé választása előtt Kurz tudtával nagyobb összeget utalt a pénzügyminisztérium egy közvélemény-kutató cégnek és több lap szerkesztőségének, hogy az előbbi kedvező adatokat hozzon nyilvánosságra Kurz támogatottságáról, a lapok pedig támogató cikkeket közöljenek. Ez állami pénzek pártcélú felhasználása, ami súlyos bűncselekmény Ausztriában.

Az egymilliárd eurós kérdés: vajon lesz-e Magyarországon olyan ügyész – mondjuk jövőre, egy esetleges ellenzéki győzele esetén –, aki hasonló eljárást indít a Fidesz vezetői és mindenekelőtt a magyar kormányfő, Orbán Viktor ellen, aki nem euró százezereket, de milliárdokat költött állami pénzekből pártpropaganda finanszírozására.

Hogy ilyet találni lehessen, el kellene mozdítani hivatalából Polt Péter legőbb ügyészt, akit egy a napokban benyújtott fideszes törvényjavaslat értelmében csak kétharmados parlamenti többséggel lehetne tisztségétől megfosztani. Úgy látszik, hogy Orbán Viktor és emberei reális veszélynek tartanak egy 2022-es ellenzéki győzelmet.

Kurz bukása érzékenyen érintette Orbán Viktort. A távozott osztrák kancellár Orbán egyik legfontosabb európai szövetségese volt, mégpedig nemcsak a menekültkérdés kemény kezelésében, de – úgy látszik – a korrupció, a megvesztegetés és az igazságszolgáltatás félrevezetésében is hasznos tapasztalatokat cserélhettek egymással. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s