Az év egyik legdrámaibb eseménye a kabuli evakuáció. Jövőre viszont a Fidesz vezetői és segítői kimenekítése lesz Budapestről. (Ha az ellenzék is úgy akarja.) Az egymilliárdos kérdés: vajon a Fideszben lesz-e olyan erkölcsi tartás, mint a nyugati szövetségesekben, hogy a saját segítőiért, a magukat a Fidesz mellett elkötelezőkért, a németek által helyi erőknek (Ortskräfte) nevezett embereiért repülőgépeket küld?

Mától gyűjtöm a fogadásokat: egyáltalán lesz-e evakuálás? Kettő: a Fidesz milyen rangig bezárólag fogja menteni a sajátjait? Például helyi polgármesternél vagy sportegyesületi elnöknél húzzák-e meg a határt, vagy már a számvevőszék elnöke, az alkotmánybíróság tagjai vagy az MTVA vezetése is csak a saját szakállára menekülhet az új hatalom bosszúja elől, ami vagy lesz, vagy nem, de igény, az – valljuk be – van rája, mégpedig jelentős.

Az is kérdéses, hogy a Fidesz által baráti diktatúrákba, mint például az Oroszországba, Kínába vagy – a történelmi hagyományokat felmelegítve – a Törökországba kimentett Fidesz-segítők az adott országban milyen státuszt kapnak. Az oroszok – ugyancsak tradicionális módon – szeretik a menekülteket Szibériába száműzni, a kínaiak alighanem átnevelő tábort jelölnek ki a számukra, a törököktől pedig arra számíthatunk, hogy Rodostóban találnak néhány jó régen megüresedett ingatlant.

A Fidesz felső vezetése természetesen nem menekülhet. Őket az új hatalom mindjárt a választási győzelem kihirdetésének éjszakáján a rendőrség áruló és a TEK nemzetinél is nemzetibb gondolkodású tagjainak közreműködésével Karácsony Gergely és Dobrev Klára utasítására Jakab Péter belügyi népbiztos letartóztatja.

Jakab Kövér Lászlóval együtt valamennyiüket repülőre ülteti, és egy ismeretlen bentlakásos fiúnevelő intézetben, valahol Nyugat-Ukrajnában szállásolja el. Ukrajna azért látszik jó választásnak, mert ott különleges bánásmódban részesülne Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külügyminiszter, tekintettel az ukrán-magyar hagyományos utálat elmélyítése terén szerzett elévülhetetlen érdemeikre.

Eredetileg a váci börtön szerepelt a tervekben, de szakértők figyelmeztettek, hogy Orbánékat a Fradi kemény magja megpróbálná onnan kiszabadítani. Amit megkönnyítene, hogy az élszurkolók közül néhányan komoly helyismeretekkel rendelkeznek az érintett büntetés-végrehajtási intézetben.

Lengyelország vagy Fehéroroszország sem jön számításba a segítők kimentésére, mert nagy valószínűséggel Minszk akkorra már amúgy is orosz város lesz, Lengyelországban viszont a kormányfőt Donald Tusknak fogják hívni.

Nyugat felé sem lesz szabad a pálya, ugyanis az EU nyugati tagországai, arra hivatkozva, hogy annak idején az Orbán Viktor vezette magyar kormány a szolidaritás legkisebb jelét sem mutatta azon országok irányában, amelyek szíriai vagy afgán és egyéb menekülteket voltak kénytelenek befogadni, lezárják a határaikat.

Hegyeshalomnál az osztrákok visszatoloncolják azokat is, akiknek valahogyan sikerült elmenekülniük az országból. Néhányan természetesen Fiumén keresztül, a hagyományos útvonalat használva, eljutnak Dél-Amerikába, de onnan is haza fogja őket rabolni a magyar titkosszolgálat speciális egysége a Moszat támogatásával.

Aki azt gondolja, hogy ez egy komolytalan írás, annak lehet, hogy igaza van, de nem biztos. Akik Karinthy után: a humorban nem ismernek tréfát, azoknak felhívnám a figyelmét arra, hogy a történelemben minden és annak az ellenkezője is elő tud fordulni. Senki ne feltételezze, hogy nincs okunk egészen furcsa dolgokra felkészülni.

Csak úgy megjegyzem: ki gondolta volna – akárcsak néhány évvel ezelőtt is –, hogy Nagy Feró Kossuth-díjat kap, a magyar hadsereg főparancsnokát Ruszin-Szendi Romulusznak fogják hívni, a magyar Zuckerberg, vagyis Mészáros Lőrinc pedig két energetikai vállalat és három futballcsapat megvásárlása közben, Bockhor Gábor után szabadon, nyertes ajánlatot tud tenni Várkonyi Andreára is?

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s