Több német városban „Légihíd most!” és „Bürokráciamentes légihidat” jelszavakkal ezrek tüntettek az afgán menekültek megmentése mellett. Azt követelték, hogy minél gyorsabban és minél kevesebb formaság betartásával menekítse ki Németország az afgánokat Kabulból. A legnagyobb megmozdulás Berlinben volt, ahol – a rendőrség szerint – 2100 ember vonult a Reichstag, a német parlamentnek, a Bundestagnak helyt adó épület elé. A transzparenseken a „Légihidat most!” és a „Van elég helyünk” jelszavak voltak olvashatók.

Több más városban, így például Kölnben ezer, Lipcsében 500 ember demonstrált a „a légihíd-kezdeményezés” által meghirdetett megmozdulások keretében. A német közvélemény és az ország sajtója egyrészt elhibázottnak tartja a kivonulást Afganisztánból, másrészt rosszul szervezettnek a menekültek elszállítását. A német média egyértelműen az ország védelmi és külügyminiszterét teszi felelőssé a késlekedésért. Komoly bírálat érte a német hírszerzést is, amely túlságosan is az amerikai információkra támaszkodott.

Kedd estére sikerült a kabuli repülőteret az ott állomásozó immár 800 amerikai és más NATO-tagországból érkezett több száz, főleg brit, német és holland katona részvételével biztonságossá tenni. A légikikötő zökkenőmentes üzemelésének biztosításában mintegy félezer afgán kormánykatona is részt vesz. Az amerikaiakon, a németeken és a briteken kívül Dánia, Svédország is küldött Kabulba szállítógépeket és katonákat. Egyelőre adottak az evakuáció feltételei, de a tálibok megnehezítik a repülőtér elérését az afgánok számára az útjukba felállított ellenőrzési pontokkal. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s