Az illetékes brazil hatóság nem engedélyezte az orosz Szputnyik V vakcina ottani alkalmazását, mert szaporodni képes vírusokat talált az oltóanyagban. Ez veszélyes lehet a beoltottakra, főleg a gyenge immunrendszerrel rendelkezők esetében. Oroszország azonnal fake newsnak vagyis rosszindulatú híresztelésnek minősítette az információt.

A brazil eredmény azonnal visszhangra lelt Csehországban, ahol szlovák szakértői véleményeket idéznek arról, hogy az ottani szakemberek is hasonló problémákkal szembesültek az orosz vakcina vizsgálata alkalmával. Minden forrás egybehangzóan arra a véleményre jutott, hogy a probléma forrása a rossz gyártásminőség és a gyenge minőség-ellenőrzés lehet.

Az oroszok egyébként – ugyancsak általános vélemény szerint – nem csatolták a vakcinához a gyártási folyamatba épített ellenőrzési mechanizmus konkrét leírását. Az Egyesült Államokban ugyanezzel a problémával találkoztak, és értetlenségüknek adtak hangot, mivel ők is csak és kizárólag a gyártás minőségében látják a hiba lehetőségét.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s