Nem egészen. Csak azért írtam, hogy Gyurcsány felesége és Orbán kedvelik egymást, hogy érzékeljük, mit jelent magyarra fordítva, hogy Michelle Obama, az egykori First Lady, a demokrata párti korábbi elnök, Barack Obama felesége és George W. Bush, a republikánus párti egykori amerikai elnök, egészen szívélyes, meleg kapcsolatokat ápolnak, igazi jó barátok, amint azt a mellékelt kép is mutatja.

Bush és Obama, a két ellentétes táborhoz tartozó ex-elnök is rendre átölelik egymást, amikor egy-egy protokoll eseményen közösen megjelennek. Obamáék beismerik, hogy politikailag nem igen értenek egyet szinte semmiben Bushsal, de – és most tessék figyelni – ugyanazokat az értékeket valljuk, teszik hozzá. Gondolom, a demokráciáról, a humanizmusról, meg ilyen elavult dolgokról.

Hogy ez a barátság a mai Egyesült Államokban lehetséges, az biztató, hogy ez ott is hatalmas társadalmi megrökönyödést kelt, az kevésbé. Busht magát sokkolta az amerikai társadalom reakciója a közte és az Obama-család között kialakult barátság miatt. Úgy vélte, országa nagy problémája a megosztottság, ami miatt a társadalom nem tud baráti viszonyt elképzelni közte és Obama között.

Bush, aki ma is a republikánus párt elismert tagja, az elmúlt években nem egyszer élesen bírálta pártja politikáját, különösen amióta Donald Trump lett a párt színeiben az elnök, bár a mai napig nem nevezte nevén Trumpot. Legutoljára éppen a napokban kelt ki élesen azok ellen, akik a migrációt az Egyesült Államokat veszélyeztető folyamatnak tartják.

Bush szerint az Egyesült Államok ereje évszázadokon át a bevándorlók idealizmusában, kreativitásában és szorgos munkájában, bizonyítási vágyában gyökerezett. Nagy hibát lövetnek el azok – jelentette ki –, akik a társadalmat a bevándorlók ellen hangolják.

Lehet az Egyesült Államokról ezt és azt – sok mindent joggal – kritikus éllel mondani, de azt nehéz letagadni, hogy még mindig lehet jó dolgokra is számítani onnan. Nem akarom szembeállítani a leírtakkal a címben szereplő magyar politikusok viszonyát, de – sajnos – én sem hiszek abban, hogy Gyurcsány felesége és Orbán Viktor egyszer jó barátok lesznek. Őszinte leszek: nem is szeretném.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s