Felhívjuk a magyar kormány figyelmét, hogy bár számos állampolgári jogot korlátoz a veszélyhelyzet kihirdetése, a magyar nyelv szabályai változatlanul érvényben vannak.

Meghalt két idős koronavírussal fertőzött beteg” – tudósít a koronavirus.gov.hu oldal. Két idős magyar beteg hunyt el koronavírus-fertőzés miatt, egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi. Ezzel háromra nőtt az elhunytak száma” – fejeződik be a szomorú hír.


Szörnyű, hogy kormányunk mily ferde dolgokat beszél, sőt ír is. Nem arra gondolok csupán, hogy nem igen hihető, csak három halottja van a koronavírus járványnak, hanem arra, hogy szerintem nem „idős koronavírus” ölt. Ha már nem mondunk igazat, legalább tegyük azt nyelvtanilag helyesen. Ezek a vírusok mind egészen fiatalok – mint tudjuk – néhány naposak legfeljebb.

A hír – szerintünk – persze nem is ez, hanem: „Meghalt két koronavírussal fertőzött idős beteg.” Igaz, hogy Magyarországon kihirdették a veszélyhelyzetet, ami lehetővé teszi bizonyos állampolgári jogok és általános szabályok áthágását, de arról nem tudtunk, hogy a vészhelyzet felhatalmazza a magyar kormányt, hogy megszegje a magyar nyel alapvető szabályait is.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s