Hibás diagnózis, nem megfelelő kezelés, rossz gyógyszer alkalmazása: becslések szerint 2,6 millió ember hal bele orvosi hibákba a világon évente. Minden percben 5 ember életébe kerül, hogy orvoshoz fordult – állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy tanulmánya, melyet az első, ezentúl rendszeresen, minden év szeptember 17-én megtartandó „páciensegészsége nap” alkalmából hoztak nyilvánosságra.

A 150 országra kiterjedt felmérés szerint az ambulánsan kezelt páciensek 40 százaléka szenved el ilyen-olyan egészségkárosodást, míg ugyanez az arányszám a kórházakban kezeltek esetében 10 százalék körül mozog. Külön kiemeli a jelentés, hogy a betegek kezelése közben sokan a kórházban, vagy az ambulanciákon kapnak el veszélyes fertőzéseket, ami teljesen megengedhetetlen.

A WHO vezérigazgatója szerint „olyan kezelési kultúra elterjesztésére van szükség, amelyben a beteg és orvosa partnerek. A hibás diagnózis, a nem jól megválasztott kezelés és gyógyszer mellett nem ritka, hogy rossz besugárzást kap valaki, az egészséges testrészét amputálják, agyműtéthez a koponyát a rossz oldalon nyitják fel. Nem véletlenekről, hanem globális problémáról van szó – állítja Neelam Dhingra-Kumar.

A félre kezelések egyik leggyakoribb oka az egészségügyi intézményekben uralkodó szigorú hierarchia, amelyben a fiatalabb személyzet – repressziótól tartva – fél megszólalni is. A hibákat azonban – állítja a vezérigazgatója – fel kel tárni, nevén kell nevezni. „A hibázás emberi tulajdonság. De a hibákból nem tanulni, az teljesen elfogadhatatlan.”

A problémára, a páciensek egészségvédelmének ügyére, a páciensegészsége napra” a WHO úgy próbálja felhívni a világ közvéleménye, az orvosok, a betegek és a politikusok figyelmét, hogy szeptember 17-én, narancssárga fénybe öltöztetnek jelentős épületeket, emlékműveket. Így például egyiptomi piramisokat Kairó környékén, a Kuala Lumpú-i felhőkarcolót, a Royal Opera House-t Muskatban és a Zakim hidat Bostonban.

A Magyarországon – a hazai egészségügy krónikus válságára való tekintettel – különösen stílszerű lenne a narancssárga színű reflektorok bekapcsolása. A magyar figyelemfelhívó akció akkor lenne a magyar egészségügy problémájával arányos, ha szeptember 17-én nem néhány épületet, de az egész ország narancssárga fényben úszna.

Ha ez nem lehetséges, akkor érdemes lenne legalább a Karmelita kolostort besárgítani a budai várban, mintegy jelezve, hol lakik – ha még nem is az úristen – de Országunk koronázatlan királya, minden bajunk és gondunk narancssárga forrása.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s