Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője nyilatkozatban ítélte el hétfőn a Lukasenka-rezsim tevékenységét a lengyel-fehérorosz határon, és támogatásáról biztosította Varsót és európai szövetségeseit, továbbá felszóllította Minszket, hogy hagyjon fel az európai békét és biztonságot veszélyeztető akciójával.

Ned Price szerint Washingtont „aggodalommal töltik el a lengyel-fehérorosz határról érkező hírek”. Az Egyesült Államok határozottan elítéli a Lukasenka-rezsimet, és „felszólítja, hogy hagyjon fel a kampányával, amelyben migránsokat szállít és kényszerít Fehéroroszország és Európa határaihoz.”

Hozzátette: mindaddig, amíg a fehérorosz rezsim nem tesz eleget nemzetközi kötelezettségvállalásainak, és Európa békéjét és biztonságát veszélyezteti, továbbá visszaél a szabadságukat kereső emberek kiszolgáltatott helyzetével, az Egyesült Államok továbbra is nyomás alá fogja helyezni a rezsimet, és nem mond le arról, hogy elérje Lukasenka felelősségre vonását.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke újabb Fehéroroszország-elleni szankciók elfogadására szólította fel az EU tagországait hétfőn, amiért Minszk eszközként használja fel a menekülteket egy Európa-elleni hibrid háborús provokációhoz. A bizottság elnöke hétfőn telefonon tárgyalt a lengyel, a litván és a lett kormányfővel, és országaikat az Európai Unió teljes szolidaritásáról biztosította.

Eddig a magyar külügyinisztérium nem érezte fontosnak, hogy reagáljon a történtekre, és kiálljon a lengyelek és Európa mellett az orosz ihletésű fehérorosz provokációval szemben. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s