Az angol labdarúgó szövetséget 2022. január elsejétől egy nő fogja irányítani. Debbie Hewitt a világ legpatinásabb, 158 éves labdarúgó szövetségének, a Football Association (FA) első embere lesz. Posztjára egy 7 fős grémium választotta meg egyhangúlag.

Hivatalos kinevezését idén július 22-én veszi át, Vilmos hercegtől, Cambridge hercegétől, amikor a szövetség jóváhagyja megválasztását. Debbie Hewitt a rasszista elszólásai miatt idén leváltott Greg Clarke hivatalát veszi át.

Az angol szövetség történetének első női elnöke az angol futball nehéz korszakában kerül a posztjára. Az elismert és korábban számos nagy nemzetköz cégeket irányító üzletasszony a BGL Holding elnöki székét cseréli az FA elnöki székére.

A megrögzött Liverpool-szurkoló elmondta: „gyerekkorom óta imádom a focit, és nagy megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek egy olyan sportág jövőjének alakításában, ami ennyi embert érdekel”.

Nem kis jelentősége van annak, hogy az FA vezetéséről a korábbi elnöknek éppen rasszista kijelentései miatt kellett lemondania. Az angol szövetség igen nagy jelentőséget tulajdonít a rasszizmus elleni küzdelemnek.

A 158 éves szervezet újból megerősítette, hogy a válogatott játékosai az EB idején is minden mérkőzés előtt le fognak térdelni a „Black Lives Matter“(BLM) mozgalom támogatásának jeléül. A szövetség sajnálattal vette tudomásul, hogy az angol válogatott két barátságos mérkőzése alkalmából az EB előtt a közönség egy része nemtetszésének adott hangot az aktus miatt.

Ezzel összefüggésben a helyén kell értékelni, hogy az ír válogatott szövetségi kapitánya a magyar-ír mérkőzés (0:0) után ugyancsak szomorúan reagált arra, hogy a magyar szurkolók egy része füttyszóval fogadta az ír játékosok letérdelését.

A Magyar Labdarúgó Szövetség pedig egyáltalán nem lehet büszke arra a döntésére, hogy a magyar válogatott játékosai nem követik az angol példát, még akkor sem, ha más válogatottak sem fognak a mérkőzések előtt letérdelni. Főleg annak fényében tűnik ez szerencsétlennek, hogy a magyar szurkolók egy része nem egyszer ragadtatta magát – sajnos – rasszista megnyilvánulásokra.

Az MLSZ elhatárolódása a rasszizmus elleni állásfoglalást jelképező letérdeléstől egy rossz üzenet. Azok alá ad lovat, akik ferde szemmel nézik a nemzetközi labdarúgó szövetség által elindított mozgalmat, amely a rasszizmus kiűzését tűzte zászlajára a labdarúgó pályákról és a lelátókról. Sajnálatos és nehezen elfogadható politikai üzenete éppen nem a letérdelésnek, hanem sokkal inkább a letérdelés elutasításának van. x

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s