A Mazsihisz elnöke a mindenkori magyar kormányok egyikének elnökével

A legnagyobb zsidó felekezet bármilyen párttal kész konstruktívan együttműködni, ha az kormányon van – legalábbis ez derül ki a Mazsihisz – talán nem annyira átgondolt, vagy talán túlságosan is átgondolt – közleményéből.

„A Mazsihisz a mindenkori magyar kormányokkal konstruktív együttműködésre törekszik. A magyar zsidóság legnagyobb zsidó felekezeteként a jelenlegi magyar kormánnyal számtalan területen sikeresen kooperál.

Együttműködéseink értékközpontúak, kerüljük a kollaborációt és következetesen hangot adunk a zsidóságot, a történelmi emlékezést sértő jelenségeknek – függetlenül attól, hogy az éppen a hatalommal szembeni konfliktus felvállalását jelenti-e.

A jelenlegi magyar kormány támogatja az egyházak munkáját, így a zsidó közösség fejlődését is. Kapcsolatunk a kormánnyal kiegyensúlyozott.” – áll a Mazsihisz állásfoglalásában, amelyben egyben megerősítik, hogy „a Jobbikkal nem kívánnak semmilyen kapcsolatba lépni”.

Ez megnyugtató. Más részről ugyanakkor azt jelenti, hogy van az a pénz, amiért a Mazsihisz hajlandó ilyen közleményeket kiadni, vagyis nem jobb a deákné vásznánál, egészen pontosan a magyar katolikus egyháznál, amely ugyancsak úgy látja, hogy „a magyar kormány támogatja az egyházak munkáját”.

A magyar kormány természetesen nem minden egyház munkáját támogatja, sőt van olyan is, amelytől az egyházi státuszt is megvonta. Igaz, az az egyház nem adott ki olyan közleményt, hogy „a kapcsolatunk a kormánnyal kiegyensúlyozott és értékközpontú”.

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője keresztelte meg Orbán Viktor néhány gyermekét, de ennél többre nem volt képes „az értékközpontú kapcsolatokért”, ezért pártunk és kormányunk áldozatkész és a vallásokat megbecsülő, támogató munkája következtében sikeresen halad a teljes megszűnés felé, ami némileg árnyalja a Mazsihisz álláspontját, amely szerint „a jelenlegi magyar kormány támogatja az egyházak munkáját”. (Ha csak előtte nem vette el az egyházi státuszukat.)

Miért pont a Mazsihisz lenne szolidáris Iványi Gábor egyházával? Az pedig megér egy külön misét, hogy a közlemény szerint „a Mazsihisz a mindenkori magyar kormányokkal konstruktív együttműködésre törekszik”.

Ezt örömmel hallja a Jobbik, amelynek célja, hogy – előbb vagy utóbb – kormányra kerüljön. Akkor majd a Mazsihisz hirtelen „konstruktív és értékközpontú” lesz vele szemben is, hiszen náluk lesz a kasszakulcs.

Tehát a Mazsihisz mégiscsak szóba fog állni a Jobbikkal, csak annak feltétele van. Az, hogy a mindenkori kormányok egyike legyen, azaz kormányra kerüljön. Akkor azonnal elfogadható lesz a Mazsihisz számára, hiszen – mint a Fidesz – akkor a Jobbik is utalni fogja az egyház számára az állami támogatást, ami „az értékközpontú és sokoldalú kooperáció” alapja.

Hogy világos legyen: ennél valamivel nagyobb kriticizmust várnánk el a Mazsihisztől a mindenkori kormányokkal szemben. Akkor is, ha náluk van a pénz. Arról nem is beszélve, hogy – nem én mondom – hanem a Jobbik, hogy a Fidesz a Jobbik politikáját valósítja meg, és – vagyunk egy páran – akik számára a Fidesz pont olyan antiszemita és pont olyan neonáci párt, mint a Jobbik.

Végül még egy praktikus, bár – szerintünk csupán költői, vagyis felesleges – kérdés. Vajon a Mazsihisz egy Fidesz-Jobbik koalíciós kormányt is „mindenkori magyar kormánynak” – fog-e tekinteni? És az utolsó kérdés: miért evidencia, hogy a „Mazsihisz a mindenkori magyar kormányokkal konstruktív együttműködésre törekszik.” Talán mindegyikkel mégse kellene.

Zsebesi Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s