Kedden peren kívüli megállapodás született Dominion cég és a Rupert Murdoch csoporthoz tartozó Fox News tévétársaság között. Ennek értelmében a Fox News 787 millió dollár kártérítést fizet a Dominion jóhírében és az iránta megnyilvánuló üzleti bizalomban okozott kárért.

A cég eredetileg 1,6 milliárd dolláros követeléssel citálta a bíróságra az amerikai médiaóriást, amiért az Donald Trump választási csalást hazudó kampányát támogatva olyan híreket terjesztett a Dominionról, hogy annak eszközei manipulálták a szavazatokat.

Az Egyesült Államok Delaware állama Wilmington városában már feleskették a kijelölt esküdteket, de a tárgyalás megnyitása másfél órás késés után végleg elmaradt, miután a felek az utolsó percben peren kívül megállapodtak. A Fox News beismerte, hogy tudatosan és szándékosan vezette félre nézőit, amikor a Dominiont választási csalásban való részvétellel vádolta.

Robert Murdoch, a cégcsoport tulajdonosa azt is beismerte, hogy tisztában volt azzal, hogy Donald Trump meséjének a választási csalásról semmi alapja nincs. Sőt az is kiderült, hogy az adó sztárriporterei és műsorvezetői is tisztában voltak azzal, hogy minden szavuk szemenszedett hazugság.

Miközben a műsorvezetők a Trump verzióját támogató álhírekkel tömték az amerikaiak millióinak a fejét, a kulisszák mögött indulatosan gyalázták a második elnöki megválasztásáért nemtelen eszközökkel küzdő Donald Trumpot, a Republikánus Párt akkori jelöltjét, akinek egyébként esélye van, hogy újra indulhat az elnöki székért, bár bíróság előtt áll, ahol majd egy tucat bűncselekménnyel vádolják.

Az amerikai sajtó történelminek nevezi az egyezséget, ami azt bizonyítja, hogy nem lehet következmények nélkül a televízióban sem hazudni. Legalábbis Amerikában nem. Mert úgy látszik, Magyarország kivétel. Rólunk és a magyar kormányfőről ugyanis a Fox News jó pénzért annyit hazudhat, amennyit akar.

Az ügynek ugyanis magyar vonatkozása is van. Mert arról a Tucker Carlsonról, a Fox News sztárműsorvezetőjéről van szó, aki OrbánViktor politikai igazgatójával, Orbán Balázzsal készített az Orbán-rezsimet az egekig dicsérő interjúkat és összeállításokat.

Most róla is kiderült, pontosan tisztában volt azzal, hogy amit Trump választási csalással kapcsolatos állításainak alátámasztására a műsoraiban elmondott, abból egy szó sem volt igaz. Amiért egyébként maga is dühös volt.

Ezek után az egymillió forintos kérdés: vajon ez a sztárriporter mennyi igazságot közvetített az amerikai tévénézőknek a magyar kormányfőről a nem kis pénzért, amit az Orbán Viktor melletti kampányért kapott a magyar államtól?

Ennél is érdekesebb kérdés, hogy vajon mennyit kellene fizetnie a magyar állami, valójában Orbán Viktor házi televíziójának, a magát köztévének hazudó MTVA csatornáinak azokért a tiszta hazugságokért, amiket a választások idején az ellenzékről vagy a Soros György vezetésével szervezett magyarellenes háttérhatalmi összeesküvésekről, a Magyarországot ok nélkül büntető Európa Unióról hazudtak és hazudnak ma is nap mint nap össze?

Most, amikor ezeket a sorokat írom, egy dollárért 338 forintot adnak, azaz a 787 millió dollár több mint 266 milliárd forintnak felel meg. Nem lenne könnyű dolga a magyar köztévé elnökének, Papp Dánielnek, akit a legfelsőbb bíróság jóváhagyásával, tehát joggal nevezhet bárki hírhamisítónak, ugyanis a köztévé egyébként nem kis idei költségvetése alig több mint 126 milliárd forint.

Tegyük ehhez hozzá, hogy a Fox News a 787 millió dollárt a saját pénzéből fizeti ki a felperesnek, nem az amerikai állam, az amerikai adófizetők pénzéből. Az MTVA esetében ez szóba se jöhetne, ugyanis az idei költségvetésből alig 5.5 milliárd a saját bevétele, vagyis ennyi a nem állami pénze.

Ez az 5,5 milliárdos bevétel nemhogy az amerikaihoz hasonló magyarországi hazugságaiért járó arányos bírságra, de még Tucker Carlson éves gázsijára is kevés volna, az ugyanis évi 35 millió dollár, vagyis több mint 10 milliárd forint.

Az MTVA nevű hazugsággyárral kapcsolatos személyes érintettségemet sem hallgathatom el. Még a gepnaracs.hu munkatársaként az európai uniós képviselő, Daniel Cohn-Bendit készül interjú meghamisításáért hírhamisítónak neveztem az MTVA mai elnökét, Papp Dánielt egy írásomban.

Ezért bíróság elé citált, sajtópert akasztott a nyakamba, ahol vesztett. Ugyanis közben a legfelsőbb bíróság arról döntött, hogy Papp Dániel hírhamisítást követett el a Cohn-Bendit sajtóértekezletéről készített tudósításában, ezért szabad őt nyilvánosan hírhamisítónak nevezni.

Az eset után nem sokkal Papp Dánielt ki is nevezték az MTVA elnökének. No comment. x

Zsebesi Zsolt

A Fox Newsnak 787 millió dollárjába került, hogy hazudott – mennyit kellene fizetnie hazugságaiért az MTVA-nak?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s